Cenușa de lemn conține aproximativ 30 de minerale necesare creşterii şi dezvoltării plantelor. Este un îngrăşământ care nu conţine clor fiind recomandat în fertilizarea plantelor care reacționează negativ la acest element: fragi, zmeur, coacăz, cartof.

De asemenea, este recomandat şi în fertilizarea tuturor curcubitaceelor: varza, sfecla roșie, roșiile și castraveții. Însă trebuie să se ţină cont şi de plantele care preferă solul acid (afinele, răchițelele, merișoarele, azalee, camellia, rhododendronul) întrucât acestea nu suportă cenușa. Există 2 tipuri de cenușă: cea din sobă (provenită prin arderea lemnelor) și cea vegetală.

Cea mai ecologică și potrivită pentru a fi folosită ca îngrășământ este cenușa provenită din arderea lemnelor, fără a avea mucegai și diverse alte impurități de la arderea foliei din plastic, sintetică, cauciuc, hârtie colorată etc. Cultura de foioase, în special cea a mesteacănului, este bogată în potasiu.

Acesta este un îngrăşământ utilizat pentru grădină. O cenușă de calitate se poate obține și prin arderea plantelor erbacee, cum ar fi floarea-soarelui și hrișca, deoarece acestea conțin până la 36% de oxid de potasiu. Cenuşa de turbă are cea mai mică cantitate de potasiu și fosfor, dar conține o cantitate mare de calciu.

Arderea lemnelor

Lemnele și reziduurile de plante se ard într-un container din fier cu pereții înalți, pentru ca cenuşa să nu fie împrăştiată de vânt. Se fertilizează plantele cu cenușa obținută din arderea deșeurilor menajere. Cenușa se adună și se păstrează într-un loc uscat, într-o ladă din lemn închisă ermetic. Cenuşa nu se depozitează în pungi de plastic deoarece astea formează condens.

Cantitatea necesară de cenușă în diverse recipiente:
– 1 lingură conține 6 grame de cenușă;
– 1 pahar de 200 ml conține 100 grame de cenușă;
– 1 borcan de 500 ml conține 250 grame de cenușă;
– 1 borcan de 1l conține 500 grame de cenușă.

Cenușa se poate folosi atât în formă solidă, cât și în formă lichidă. În formă solidă cenușa se adaugă în sol ca îngrășământ, iar când este în formă lichidă se prepară infuzii și soluții de cenușă.

Cum se prepară soluția de cenușă?

Pentru o dezvoltare corectă a plantelor, se amestecă 1 pahar de cenușă într-o găleată (10l) de apă. Inainte de a fi utilizat amestecul se agită bine şi apoi se udă plantele sub rădăcină.

Cum se prepară infuzia de cenușă?

Un fertilizant util pentru plante este infuzia de cenușă. Infuzia se obţine din 1/3 căldare cu cenușă peste care se toarnă apă fierbinte până la margini, iar apoi se lasă amestecul la infuzat timp de 2 zile. Apoi infuzia se strecoară și se fertilizează plantele sub rădăcină sau se stropesc culturile din grădină.

Cum se stropesc răsadurile?

Acestea se stropesc seara, când e vremea bună, cam de aproximativ 2-3 ori pe lună.

Fertilizarea foliară cu cenușă

Fertilizarea foliară se realizează și cu infuzie, dar și cu decoct de cenușă. Se cern 300 grame de cenușă, se toarnă apă clocotită și se fierbe amestecul timp de 25-30 de minute. Decoctul obţinut se lasă la răcit, se strecoară și apoi se dizolvă în 10 litri de apă.

Pentru ca îngrășământul să se lipească mai bine de frunze, se adaugă 40-50 gr de săpun de rufe. Udarea cu decoct de cenușă vă ajută să protejați culturile de boli și dăunători, mai ales de viermele sârmă, afide, puricele negru al cruciferelor, nematode (viermi cilindrici), limacși, melci.

Să aveţi spor!